Šiltnamio paruošimas prieš pavasarinį sodinimą: ką reikia žinoti?
Pirmasis žingsnis ruošiant šiltnamį pavasariniam sodinimui - kruopšti šiltnamio apžiūra po žiemos. Derlių patartina nuimti rudenį, kad pavasarį šiltnamis būtų tuščias. Atėjus pavasariui reikia visus paviršius nuplauti muilo tirpalu taip dezinfekuojant žemę. Jei šiltnamis žiemojo nešvarus, turėsite atlikti išsamų laipsnišką valymą.
Šiltnamio dirvos vientisumo atkūrimas
Iš šiltnamio pašalinkite visus nereikalingus daiktus: įrankius, rakandus ir visa kita, kas liko nuo praėjusio sezono. Patikrinkite rėmo detales ir dangą. Įsitikinkite, kad konstrukcija yra tvirta ir nepažeista. Jei reikia, atlikite taisymo darbus. Aprūdijusias metalines rėmo dalis reikia gruntuoti, nudažyti ir apdoroti vario sulfato tirpalu. Medinius stelažus reikia išvalyti nuo grybelio, dezinfekuoti balikliu ir kalkinti (3-4 kg gesintų kalkių kibire vandens). Išvalykite plastikines dalis fungicidu. Jei ant konstrukcinių dalių atsiras įtrūkimų ir drožlių, jas teks pakeisti naujomis.
Valome šiltnamį iš vidaus ir išorės
Prieš pradėdami šlapią šiltnamio valymą, nušluokite dulkes nuo paviršių, pašalinkite prilipusius lapus, nešvarumų sankaupas ir kitas šiukšles. Taip šlapias valymas bus lengvesnis ir greitesnis. Stiklinius paviršius geriausia valyti mikropluošto kempine ir įprastu buitiniu muilu. Paruoškite stiprų muiluotą tirpalą ir perbraukite jį pirmiausia ant vidinės, o paskui ant išorinės dangos. Palikite tirpalą 10-15 minučių ir nuplaukite švariu vandeniu.
Dabar reikėtų dezinfekuoti visus švarius paviršius. Geriausia naudoti organines medžiagas (chemikalai palieka pėdsakų, kurie kenkia būsimiems sodinukams). Ypatingą dėmesį skirkite sujungimams ir jungtims. Garstyčių milteliai, dilgėlių ar eglių spyglių nuoviras turi gerų antiseptinių savybių. Šie užpilai yra saugūs žmonėms ir augalams. Valydami stenkitės neužlieti lysvių. Jei praėjusiais metais šiltnamyje siautėjo vabzdžiai kenkėjai, išpurkškite patalpą tabako granulėmis (griežtai laikykitės ant pakuotės pateiktų nurodymų).
Dirvos paruošimas
Dirvą galima pradėti dirbti nuo to momento, kai ji pakankamai šilta kasti. Siekiant pagreitinti procesą, pasibaigus sezonui - lysvės padengiamos storu sniego sluoksniu - taip žemė bus prisotinta drėgme, o dirvožemis taps puresnis.
Dirvą šiltnamyje rekomenduojama keisti kas 3-4 metus. Regeneruojant pašalinami viršutiniai 8-10 cm išpurentos dirvos. Jei dirvožemio yra pakankamai, galima užberti naują sluoksnį. Norint iš esmės pakeisti dirvožemį, pašalinama 30-40 cm dirvožemio ir vietoj jo įterpiamas naujas, maistingas, daug humuso turintis dirvožemis.
Trys saugūs dirvožemio dezinfekcijos būdai
Cheminių preparatų naudojimas kovai su ligomis ir kenkėjais gali turėti neigiamos įtakos būsimų sodinių gyvybingumui. Siūlome aplinkai draugiškesnius metodus. Kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir trūkumų.
- Terminis apdorojimas. Lysvės užpilamos verdančiu vandeniu (30 litrų vienam kvadratiniam metrui dirvos) ir vienai dienai uždengiamos plėvele. Procedūra kartojama 2-3 kartus. Trūkumas: giliems dirvožemio sluoksniams poveikio gali nepakakti.
- Biologinis apdorojimas. Dirva apverčiama ir praturtinama organinėmis medžiagomis. Priklausomai nuo sodinamų augalų, į dirvą galima dėti durpių, komposto, medžio pelenų, susmulkinto mėšlo, malkų, paukščių mėšlo ir pan. Šiuo atveju žemės dirbimas derinamas su dirvožemio struktūros ir derlingumo gerinimu. Procedūra atliekama 3-4 savaites prieš sodinimą.
- Mechaninis apdorojimas. Pašalinkite viršutinį 10-15 cm storio dirvožemio sluoksnį. Vietoje jo įdedamas paruoštas vazonų žemės mišinys, ant kurio pakuotės nurodyta, kad žemė dezinfekuota nuo ligų ir kenkėjų. Tai brangus metodas, kuris tinka tik nuo rudens dezinfekuotiems šiltnamiams.
Jei vis tiek nuspręsite naudoti paruoštas chemines medžiagas, jokiu būdu neviršykite nurodytos ant pakuotės normos! Ir atminkite, kad visos dezinfekavimo priemonės tinkamai veikia tik ant šiltos žemės. Dirvožemio temperatūra turi būti bent 15 laipsnių.
Tačiau kai šiltnamis bus paruoštas, pavasario sezoną galėsite laikyti atidarytu! Tai geras metas išsirinkti mėgstamiausius produktus, tradiciškai pradedant nuo žalumynų ir daržovių.